lunes, 6 de diciembre de 2010

Ansietat social per Nadal


Les festes són motiu d'alegria per a la majoria. Però per a uns altres, una amenaça que augmenta a mesura que s'aproximen…

Com és sabut, el cap d'any comporta moltes situacions socials difícils d'evitar per els qui sofreixen ansietat social o l'estar sols en vacances. El principal problema que han d'enfrontar són els esdeveniments socials i familiars que es presenten en aquesta època de l'any.

Tant a les festes socials relacionades amb l'àmbit laboral, les formals com a casaments, o fins a les tradicionals celebracions familiars de Nadal i Any Nou, l'Ansietat Social pot potenciar-se en aquelles persones proclius a contreure-la.

En els últims anys s'ha registrat un considerable augment de pacients que pateixen aquests trastorns i que és comú que al cap d'any tendeixin a intensificar-se.

Segons la Llicenciada Gabriela Martínez Castro, directora del Centre Especialitzat en Trastorns d'Ansietat (CEETA), “les persones en les quals es presenta aquest quadre, sofreixen per anticipat aquestes trobades pensant en la festa des de molts mesos abans; es pregunten qui hi anirà, on i amb qui m'asseuran, de quin tema es parlarà, quin tipus d'il·luminació hi haurà; entre moltes altres qüestions".

A més, aquest tipus de malalts "necessiten tenir extrem control sobre les situacions socials, ja que temen fer el ridícul, ser rebutjats, avorrits, poc atractius, o quedar en un incòmode silenci, al qual no saben com fer front. El pitjor, temen que tots els seus símptomes s'evidenciïn, i quedin exposats fent-los quedar més en ridícul encara”.

Si a tot això se suma el cansament i l'estrès acumulats durant l'any i moments difícils que hagin hagut d'afrontar, menys força i valor tindran per fer front a aquest quadre. En els casos més greus aquest estrès de finalització d'any, dispara crisi de pànic i ansietat generalitzada, és a dir, preocupació excessiva i alts nivells d'ansietat en l'individu. En pacients amb trastorns d'aquest tipus, la preocupació és molt difícil de controlar i de vegades els genera alguns símptomes físics.

La situació més característica és voler escapar de les trobades mitjançant excuses, o intenten proveir-se d'acompanyants que els ajudin a passar l'enutjós moment.“Molts solen medicar-se amb la finalitat d'atenuar els nervis i l'ansietat anticipatòria, amb ansiolítics, o bé amb alcohol, la qual cosa, comença sent un principi de solució, però acaba sent una complicació, ja que es pot anar produint una addicció a aquesta substància”.

Propensió a l'ansietat social: Les persones propenses a sofrir ansietat social són aquelles que posseeixen una herència biològica, de familiars de primer grau, pare o mare, ansiosos. També influeix l'ambient sociocultural on ha crescut l'individu, és a dir, cuidadors ansiosos, tímids, reticents a les relacions socials, temorosos o sobreprotectors. Finalment el fet desencadenant, que consisteix a haver-hi patit una situació social desagradable en la qual hagi sofert el ridícul o hagi presenciat el ridícul per altres éssers propers.

“Els símptomes més freqüents amb la ruborizació, tremolors, sudoració, taquicàrdia, agitació respiratòria, desitjos intensos d'escapar de la situació social, i fins a, en els casos més greus, atacs de pànic. Si tots aquests símptomes o sensacions es presenten, significa que estem davant la presència d'un quadre d'ansietat social”, explica la Llic. Martínez Castro.

Alguns Exercicis per Eliminar l'Estrès:

Visualitzacions

El propòsit de la visualització és aclarir els pensaments per dominar l'ansietat, tensió i estrès mental. La visualització és útil per baixar els nivells d'estrès, por i ansietat produït pels pensaments.

És important realitzar la visualització en un lloc tranquil, on no hi hagi distraccions o pertorbacions de cap tipus, a mesura que més ho practiquis percebràs millors resultats.

Per practicar l'exercici de visualització, intenta utilitzar tots els teus sentits, juga amb la teva intuïció i creativitat, afegeix-li elements, crea la teva pròpia tècnica de visualització.

Amb la visualització pots alliberar la teva ment, enviant missatges al teu cervell. Has d'aprendre la tècnica correcta per realitzar les afirmacions que bàsicament consisteix de 3 elements:

  • S'han de realitzar en temps present: “Jo sóc” “Em trobo”
  • S'han de realitzar en temps personal “Jo”
  • Sempre han de ser positives

Font: http://www.psicologiayautoayuda.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario